Higgs en het Teylers Museum

camera_curiosa5In de nieuwe serie ‘Camera Curiosa’ richt NPO Doc de lens op de meest intrigerende objecten uit de collectie van Teylers Museum en koppelt deze aan documentaires over hedendaagse thema’s.

Voorwerp: Elektriseermachine
Documentaire: ‘Higgs – Naar het hart van de verbeelding’

Zo normaals als elektriciteit tegenwoordig is, zo bijzonder was het in de Verlichting. Martinus van Marum, Teylers’ eerste museumdirecteur, was zo gefascineerd door dit fenomeen, dat hij in 1784 een gigantische elektriseermachine liet bouwen. Onder het motto ‘hoe groter de machine, hoe groter de kans dat ik de kleinste details kan ontrafelen’, deed hij jarenlang onderzoek naar statische elektriciteit. Om de wetenschappelijke opwinding van Van Marum te kunnen begrijpen, kun je kijken naar Higgs – naar het hart van de verbeelding (Hannie van den Bergh & Jan van den Berg, Human, 2012). Deze documentaire volgt de zoektocht naar het ‘God Particle’ in CERN, Zwitserland.

Uitzending op donderdag 3 december om 22.00 uur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s